Quinoa bílá 100 g exp. 15.1.19

Kód: 607
Akce Blížící se nebo ukončený datum minimální trvanlivosti
Značka: Natural pack
31 Kč –48 %
Quinoa bila1 600x600
31 Kč –48 % 16 Kč
Skladem, odesíláme obratem

Datum minimální trvanlivosti do 15.1.2019

Quinoa nebo-li merlík chilský původem pochází z jihoamerických And, kde se pěstovala až do výše 4 000 metrů. Pro andské civilizace byla po bramborách druhou nejdůležitější plodinou. Inkové ji nazývali „matkou všech obilnin“.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Bílá quinoa je bezlepková, dobře stravitelná a výživově velmi hodnotná pseudoobilovina. Liší se jen nepatrně konzistencí: červená quinoa zůstává v uvařeném stavu o něco pevnější a křupavější. Všechny druhy se dobře kombinují v salátu nebo rizotu.

Díky nerozpustné vláknině pomáhá předcházet srdečním onemocněním a snižuje krevní tlak. Dále je bohatá na železo a hořčík, což v kombinaci s vápníkem dobře působí na kvalitu spánku. Pokud máte potíže s usínáním, přidávejte pravidelně k večeři lžíci quinoi.
Také zpevňuje pleť a dělá ji pružnější, posiluje nervy a snižuje riziko rakoviny. Pravidelná konzumace se doporučuje lidem trpícím na migrény.

Quinoa je přirozeně bezlepková pseudoobilovina. V kuchyni má široké využití – hodí se na sladko i na slano. Připravíte s ní úžasné placičky, snídaňovou kaši a nebo ji můžete podávat jako přílohu.

Quinoa pochází z Jižní Ameriky, kde patřila a pořád patří k hlavním zemědělským plodinám. Quinou dokonce Inkové považovali za posvátnou a s trochou nadsázky se dá říct, že podobně okouzleni jsme i my dnes. Ne nadarmo ji NASA zkoumá jako potravinu vhodnou pro astronauty při dlouhých vesmírných letech.

Tipy na použití:
  • Hodí se jako příloha k dušeným jídlům, omáčkám a grilované zelenině. Pro výraznější chuť uvařte quinou ve vývaru nebo přidejte při vaření bujon.
  • Ochucenou quinoou můžete plnit a zapékat zeleninu, třeba rajčata, papriky nebo cukety.
  • Quinoa se dá použít i na sladko – na přípravu kaší, nákypů.
  • Hodí se na přípravu karbanátků, placiček.
  • Můžete ji přidávat do salátů, polévek, lívanců, smoothie.
 
Recepty:
  • Wrap s kari a quinoou
    150 g quinoy (můžete namixovat různé barvy quinoi - červená, černá)
    100 g mraženého hrášku
    1 červená paprika
    40 g sekaných kešu ořechů
    1 malá cibule
    1 lžíce tahini
    1 stroužek česneku
    1 lžíce sušeného lahůdkového droždí
    1 lžíce kari
    1 svazek máty
    2 lžíce olivového oleje
    4 tortily
    1 ledový salát
  1. Quinou propláchněte několikrát vroucí vodou, vařte cca 15 minut ve 400 ml vody a nechte dojít pod pokličkou.
  2. Nakrájenou cibuli zpěňte na oleji, přidejte rozetřený česnek, zasypte kari a lehce podlijte vodou, ať se nepřipaluje. Přidejte sezamovou pastu tahini, hrášek, kešu, nakrájenou červenou papriku, případně dosolte a krátce povařte.
  3. Odstavte z plotny, vmíchejte lahůdkové droždí, mátu a smíchejte s uvařenou quinoou.
  4. Vychladlé balte do tortil spolu s ledovým salátem. Podávejte s kysanou specialitou Sojade natural smíchanou s nasekanou mátou.

 

Hmotnost: 100 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: