Čirok červený 1 kg

Kód: 4116
30 Kč
Skladem, odesíláme obratem

Čirokové zrno je nejen přirozeně bezlepkové, a skrývá se v něm mnoho pozitivních účinků. Je jednou z nejdéle pěstovaných obilnin. Čirok je dobrým zdrojem bílkovin (11%) a vlákniny (25%). Z minerálů obsahuje především hořčík, železo, fosfor, draslík, mangan, měď, selen i zinek, a z vitamínů pak především vitamín B6, vitamín B1 (nervový systém, proti únavě), vitamín B2 (kůže, oči) či niacin (metabolismus, hladina cholesterolu, únava). Čirok je protizánětlivý, má antioxidační vlastnosti, působí proti rakovině, snižuje cholesterol a upravuje hladinu cukru v krvi. Čirok můžete přidat k rýži, jáhlám nebo samostatně. 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Tipy na recepty:

Čirok se zelím a rýží
Budeme potřebovat 200 g čiroku, 100 g dlouhozrnné rýže, 1/2 hlávky bílého zelí, 1 cibule, 2 stroužky česneku, olej, sůl a pepř.
 
Čirok na několik hodin namočíme a poté ho v čisté vodě uvaříme doměkka (cca 50 minut). Rýži propláchneme a uvaříme tak, jak jsme zvyklí. Na trošce oleje zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájené zelí, podlijeme trochou vody a pod pokličkou 15 minut podusíme
Poté smícháme uvařený čirok s rýží a zelím, osolíme, opepříme, vmícháme prolisovaný česnek a společně ještě 5 minut prohřejeme. Poté necháme pod pokličkou dojít a propojit chutě.
 
Čirok s kapustou, kešu ořechy a rozinkami

Budeme potřebovat 200 g čiroku, čtvrt hlávky kapusty, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce kešu ořechů, sůl, chilli, olej.

Čirok na několik hodin namočíme a poté ho v čisté vodě uvaříme doměkka (cca 50 minut). Kapustu nakrájíme na kostičky, zakápneme olejem, zalijeme několika lžícemi vody a pod pokličkou dusíme asi 15 minut. Uvařený čirok scedíme, vmícháme kapustu, rozinky a ořechy, sůl a chilli koření podle chuti a společně za občasného zamíchání ještě krátce prohřejeme, aby se propojily chutě.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: